Колко струва да бракуваш кола?



Имате стара кола, която отдавна е престанала да ви служи? Раздялата с нея може да бъде трудна, но не се притеснявайте – ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през този процес. Един от първите въпроси, който вероятно си задавате, е: "Колко ще ми струва да бракувам автомобила си?" Този въпрос вълнува много собственици на коли, които са достигнали края на своя жизнен цикъл.

Процесът на бракуване изисква спазване на определени процедури и познаване на нормативната уредба. Къде трябва да изхвърлите колата? Какви документи са необходими за отписване от КАТ? И колко ще ви струва всичко това? Ние ще ви помогнем да намерите отговорите на всички тези въпроси. Добрата новина е, че бракуването не само ще освободи паркомясто, но и може да ви донесе допълнителни приходи.

Каква е цената за бракуване на автомобил?

Основното притеснение на собствениците е свързано с разходите, които трябва да направят за дерегистрация на МПС. Процесът на бракуване включва няколко етапа, като всеки от тях може да генерира разходи.

На първо място са административните такси, които се плащат при подаване на документи в КАТ. През 2024 година тази такса е 5 лева. Освен това, ако автомобилът не е в движение, може да се наложи да наемете репатрак, което струва поне 60 лева.

Някои лицензирани фирми за обработка и съхранение на метални отпадъци също могат да начислят такса за обработка на автомобила или унищожаване на опасни материали. Тези непредвидени разходи често водят до притеснения у собствениците на превозни средства, които търсят точна информация, за да избегнат финансови изненади.

Стъпки при бракуване на автомобил

На първо място, собственикът трябва да реши дали ще предаде автомобила за рециклиране. Ако предпочита да го запази, ще трябва да го премести на място, където има право да го съхранява, като частен имот. В такъв случай, процесът е сравнително прост: сваляне на номерата, посещение в КАТ, подаване на заявление за прекратяване на регистрацията и плащане на таксата.

Ако собственикът иска да получи определена сума за автомобила, тогава трябва да се обърне към лицензиран рециклатор на метали. В България има няколко компании, които изкупуват стари коли за скрап. Тези фирми често предлагат извозване на автомобила, а при продажба на колата ще получите необходимия документ за КАТ, удостоверяващ, че автомобилът е предаден за рециклиране.

Необходими документи за бракуване

За да подадете заявление за прекратяване на регистрацията на автомобил в КАТ, ще трябва да декларирате какво ще се случи с него след бракуването. Ако имате частен имот и възнамерявате да го съхранявате там, ще посочите това в заявлението. Ако нямате възможност да съхранявате автомобила, трябва да предоставите документ за бракуване, удостоверяващ, че сте го предали на лицензиран рециклатор.

При посещение в КАТ е необходимо да представите номерата на автомобила, лична карта, както и малкия и големия талон. След това се попълва заявление за прекратяване на регистрацията и се плаща административната такса. Освен това трябва да представите документ, че автомобилът е предаден на сертифициран рециклатор.

Избор на компания за бракуване

След като сте запознати с процедурата и сте спокойни по въпроса за разходите, следва да изберете фирма за изкупуване на коли за скрап. За да превърнете ситуацията в печеливша, трябва да вземете предвид няколко важни фактора.

Някои компании предлагат безплатно извозване на автомобила, докато други могат да начислят допълнителни такси. Затова е важно да изберете рециклатор, който ви предлага прозрачни условия и конкурентна цена.

Ако искате да научите повече за процеса на бракуване и как да получите най-добрата оферта, разгледайте и другите материали в нашия блог.

 

Комплекни уеб и SEO услуги от Висео

No comments:

Post a Comment